Stikkordet
Foto: Lars Opstad

Nils Ole Oftebro er nytt æresmedlem i 2024

Etter over 55 år i skuespilleryrket, er Nils Ole Oftebro fortsatt svært virksom i faget. Han startet inneværende år med premiere på forestillingen «Lang dags ferd mot natt» på Oslo Nye Teater. Forestillingen spilles for fulle hus denne høsten med han, sønnene Jonas og Jakob og kona Anette på scenen. I tillegg spiller Nils Ole i TV-serien «Pørni» som hadde sesongpremiere rett over sommeren i år.

I 1969 gikk Nils Ole ut av Teaterhøyskolen, men allerede i 1968 var han med i flere produksjoner på Det Norske Teatret, Radioteatret, Fjernsynsteatret og Nationaltheatret. Han har siden spilt over 100 ulike roller på Nationaltheatret. Han la dessuten ned en unik innsats som hovedforhandler i prosessen med å få opprettet Torshovteatret i 1977, der han i 1987 også ble kunstnerisk leder.

Nils Ole har gjort så mye innen norsk teater og film, TV og underholdning at det er vanskelig å få oversikt over alt og oppsummere det i et kortfattet sammendrag. For hva skal man egentlig velge ut?  Ser man på priser han tidligere har mottatt, er det lett å skjønne at Nils Ole både har vært, og er, en allsidig og betydningsfull skuespiller som har utrettet mye gjennom sin skuespillerkarriere. Han mottok Amandaprisen som beste mannlige skuespiller i 1986, og beste birolle i 1998. I 1990 fikk han Kritikerprisen, i 1998 Stiklestadprisen og i 2003 ble han kåret til Årets Lydbokstemme. Han ble tildelt Heddaprisen i 2006 i klassen for beste mannlige birolle, og han ble nominert til Heddaprisen 2013 i kategorien for beste mannlige hovedrolle. Og for sin samlede innsats og skuespillerarbeid innen norsk film, ble han i 2024 hedret med sin egen stein og innlemmet i Haugesund Walk of Fame.

Ser vi til film og TV har Nils Ole vært programleder for blant annet Fangene på fortet, Robinsonekspedisjonen, Det perfekte kupp og Mandagsklubben, i tillegg til å ha medvirket i et tjuetalls TV-produksjoner og spillefilmer i inn- og utland.

Nils Ole har også spilt spel rundt om i Norge – og har i mange år hatt rollene som «kong Olav» på Stiklestad og «Peer Gynt» på Gålå. Han har også gitt stemme til utallige karakterer i film og TV-produksjoner, og er en svært aktiv og verdsatt lydbokinnleser.

På tampen av året fylte Nils Ole 80 år, og kan se tilbake på en av de mest aktive og mangslungne skuespillerkarrierene vi kjenner til her i landet, hvor han med bravur har bekledd svært ulike karakterer. Han har medvirket i svært mange kritikerroste forestillinger, og har gledet publikum over hele landet med sin skuespillerkunst.

I tillegg til å ha stor betydning for scenekunsten, har Nils Ole også hatt en viktig rolle i forbundsarbeid for Norsk Skuespillerforbund, noe vi setter enormt pris på. Han var aktiv i Skuespillerunionen, som først het Unge Skuespilleres Forbund, og som senere ble slått sammen med Norsk Skuespillerforbund. Han var med i redaksjonen som startet medlemsbladet Stikkordet, og han var med og ledet skuespillerstreiken i 1978. Han har også vært med i flere av NSFs forhandlingsutvalg, og var skuespillernes representant i Nationaltheatrets styre i mange år.

Vi vil nå hedre Nils Ole Oftebro med æresmedlemskap i Norsk Skuespillerforbund.

Andre saker fra Stikkordet

Mariken Lauvstad, frilans dramaturg, kritiker og kulturkommentator

Kjemp for kunstens framtid – det gjelder også din egen

Det er lørdag 22. februar 2024. Jeg befinner meg i en av de vakre overlyssalene i Kunstnernes Hus. Etter å ha trådt varsomt mellom de umake, elliptiske treskulpturene som fyller gulvet, setter jeg meg på en av de siste ledige stolene som er satt frem. Det er en tettpakket forsamling som har møtt opp denne […]
Caroline Grønbekk, skuespiller og kretsleder Nord-Norge i NSF

Kven og kva er kven, og kven er eg da?

  Isen under meg føles litt tynn, så jeg prøver meg på et ordspill for å bryte den. Som nordnorsk kretsleder i NSF har jeg fått spørsmål om å skrive noen ord om kvensk kultur i anledning kvenfolkets dag. Jeg blir sittende og lure på om det er noe jeg i det hele tatt har […]
Marit Røste, forfatter og skuespiller

For å være skuespiller, må man være tynn.

Dette her er min sannhet. Og det har det blitt fordi jeg så godt som aldri har sett meg selv representert i teateret, på film eller på lerretet. I hvert fall ikke før i voksen alder. Og om det så har vært noen, har de gjerne vært redusert til en stereotypi eller en vits.