Skuespillere tapte ankesaken mot Panorama Agency i Danmark
Den danske domstolen gir agenten medhold, og de urimelige kontraktsvilkår likevel ble godkjent.
4. juli kom dommen i saken mellom tre norske skuespillere og deres tidligere agent, Panorama Agency. Retten gir Panorama medhold i sitt krav om etterbetaling. Dermed får agenten rett til provisjon av arbeid skuespillerne har utført etter at kontraktene var avsluttet – også for arbeid agenten ikke har vært involvert i. Norsk Skuespillerforbund har bistått skuespillerne gjennom hele prosessen.
– Dette er et alvorlig tilbakeslag, både for de tre skuespillerne og for kunstneres rettsstilling i bransjen generelt, sier Anders Bredmose, fagsjef for jus og forhandlinger i Norsk Skuespillerforbund.
Et vilkår vi mener er urimelig – men som retten godtar
Saken gjelder et såkalt ettervederlagsvilkår i kontrakten – et vilkår som gir agenten krav på provisjon fra fremtidige jobber i årevis etter kontraktens opphør, uavhengig av om agenten har bidratt i formidling eller forhandling i skuespilleres arbeid.
Dette vilkåret ble kjent ugyldig i første instans i 2022, men ankedomstolen har nå omgjort dommen. Selv om retten anerkjenner at vilkåret er urimelig, baserer de dommen i denne saken på retten til opsjon i kontraktene inngått i avtaleperioden med agenten.
En skuffende dom med store konsekvenser
– Vi er dypt skuffet. Dette er ikke bare et nederlag for de tre skuespillerne, men et signal til hele bransjen om at urimelige kontrakter kan vinne frem, sier forbundsleder Per Emil Grimstad.
I denne konkrete saken har Panorama verken skaffet skuespillerne jobbene eller forhandlet frem kontraktsvilkårene, men de krever likevel at skuespillerne betaler. Spørsmålet for domstolene har vært om et slikt vilkår i det hele tatt er gyldig i en inngått kontrakt, eller om vilkåret er så urimelig at det må tilsidesettes.
– Det er vanskelig å forstå hvordan et krav om provisjon fra arbeid agenten verken har skaffet eller forhandlet fram kan være gyldig, alene med henvisning til produsenters rett til opsjon i forbindelse med senere sesonger. Dette er ikke agentens fortjeneste, og skuespillere risikerer å bli økonomisk bundet til en agent lenge etter at samarbeidet er avsluttet. Det er et kraftig varsko, sier Anders Bredmose.
En bransje i ubalanse
NSF har mottatt flere henvendelser fra medlemmer med lignende erfaringer, som kvier seg for å ta konflikten fordi de frykter represalier – fra tapte muligheter til å bli svartelistet i bransjen.
– Mange føler seg fanget av slike kontrakter. Når du ikke kan avslutte et samarbeid uten å betale i årevis, er det i realiteten ikke et fritt valg, sier Per Emil Grimstad.
Norsk Skuespillerforbund erfarer at mange skuespillere inngår avtale med Panorama Agency i den tro at agenten vil skaffe dem arbeid. Dette er inntrykket Panorama selv bidrar til å skape, gjennom å promotere «sitt internasjonale nettverk og sine bransjeforbindelser».
I retten hevder imidlertid Panorama det stikk motsatte: at en agents rolle ikke innebærer å skaffe skuespillere jobber. Ifølge deres egne påstander i ankesaken, består agentens «primære oppgave» i å forhandle kontrakter og sikre opsjoner på vegne av skuespilleren. For dette arbeidet –forhandling av kontraktene – tar Panorama seg godt betalt via provisjon.
-Dette reiser et viktig spørsmål om hva skuespillere faktisk sier ja til: Når en agent profilerer seg som døråpner til internasjonale jobber, men samtidig juridisk fraskriver seg ethvert ansvar for å skaffe arbeid – er det da reell klarhet og gjensidighet i avtalen? spør Anders Bredmose.
I praksis er opsjoner produsentens rett, ikke skuespillerens. Dette er altså et standardvilkår fra produsenten for selve ansettelsen. Det setter agentens «kjerneoppgave» – slik Panorama beskriver den – i et tvilsomt lys, men det gjør det også vanskelig å se hvordan dette alene kan forsvare krav om langvarig provisjon, også etter at avtalen er avsluttet.
Nye krav fremlagt, men ikke tatt til følge
I ankesaken fremmet Panorama nye påstander i saken mot Nicolai Cleve Broch, som ikke hadde vært oppe i tingretten. Retten valgte å ikke gi agenten medhold.
Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen og Jon Øigarden ble alle tre dømt etter de økonomiske kravene som ble fremsatt av Panorama Agency i den første rettsaken.
-Vi mener den første dommen er riktig og er svært overrasket over dette utfallet. Et ettervederlagsvilkår av denne typen er høyst uvanlig i bransjen, og ulikt alt annet vi har sett i agentkontrakter. Det finnes ingen gode grunner til at en agent skal kunne kreve betaling for arbeid de ikke på noen måte har vært involvert i, sier fagsjefen for jus og forhandling i Norsk Skuespillerforbund.
Norsk Skuespillerforbund vil nå gå gjennom dommen, og bruke erfaringene fra saken til å arbeide for sterkere kontraktsvern for norske utøvere, både gjennom juridisk veiledning og politisk påvirkning.