Rolf Gammlengs ærespris 2023

Rolf Gammlengs ærespris til utøvende kunstnere gis til profesjonelle musikere og scenekunstnere for fortjenstfull innsats ved grammofoninnspillinger og i sceniske konserter og forestillinger. Fondet ble opprettet ved Fond for utøvende kunstneres 25-årsjubileum i 1982. Prisen fikk navn etter mannen som fikk opprettet fondet, Musikerforbundets Rolf Gammleng. Årets prisutdeling ble avholdt på Café Engebret den 6. november.

Det ble til sammen delt ut elleve priser. Til stede fra Norsk Skuespillerforbund var forbundsleder Per Emil Grimstad. Vi gratulerer samtlige vinnere, og er svært stolte over å ha to av vinnerne som medlemmer i vårt forbund.

 

Veteranprisvinner Vivi Sunde

Skuespilleren har jobbet ved Teatret Vårt et helt yrkesliv, også i en lang periode som allmannaleder, da teatret var styrt på den måten. Senere har hun vært en uvurderlig kunstnerisk kraft i Molde, en som alltid stiller gode spørsmål med ønske om å utvikle seg og teaterkunsten. Hun er en allsidig, modig og intelligent skuespiller med et stort hjerte for teatret.

Kollegaer betegner henne som en utrolig engasjert, støttende og faglig sterk kollega – en som alltid har interessante tanker og innspill og som er en stor og positiv kraft i miljøet rundt teatret. Vivi har via sitt kunstneriske liv vært med å bygge opp regionteatret, og er fortsatt aktiv både der og som frilanser ute i feltet.

 

Kingsford Siayor

Vinneren av Gammlengprisen til skuespiller i 2023, ble født i 1984 i Ghana, og vokste opp i Tromsø. Han er utdannet ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (tidligere HiNT) og har spilt ved mange teatre, som Trøndelag Teater, Nationaltheatret, Nordland Teater, Hordaland Teater og på turne med Riksteatret. I tillegg til dette har vinneren jobbet mye med film og TV de senere årene, med roller i Kampen om tilværelsen, Mammon 2, BMI, Heimebane, Zombie Lars, Ófærð (Innesperret 2), Seizure, Twin, Stjernestøv og Home for Christmas. Vi husker vinneren også som Ante i filmen Svidd neger fra 2003. Ved Trøndelag teater spilte han høsten 2019 Erlend i Kristin Lavransdatter.

De øvrige vinnerne er:

Veteranprisvinner Mari Boine

Veteranprisvinner Ingunn Rimestad

Kvelertak

Vegard Johnsen

Gabrielle

Helge Andreas Norbakken

Henriette Hamli Grønningen

Grete Pedersen

Thomas Gallatin

(https://www.ffuk.no/rolf-gammlengs-aerespris-2023.6629162-60435.html)

 

 

Publisert: 07.11.2023
Tekst: NSF
Sist oppdatert: 08.12.2023
Foto:

Andre saker

Æresmedlemmer 2023

Norsk Skuespillerforbunds æresmedlemskap ble innstiftet allerede i år 1900 og kan ifølge forbundets vedtekter tildeles «personer som har hatt spesiell betydning for forbundet, scenekunsten eller skuespilldiktningen». Forbundets første æresmedlem var Bjørn Bjørnson, Nationaltheatrets første sjef. Siden da har mange store scenepersonligheter blitt tildelt prisen, som Johanne Dybwad, Peer Aabel, Wenche Foss og Liv Ullman, og mer […]

Kunstnerforsikringen

Den 19. oktober arrangerte Kunstnerforsikringen og Norsk Skuespillerforbund et webinar. Gjennom Kunstnerforsikringen kan du som medlem i Norsk Skuespillerforbund få et gunstig tilbud på forsikringer.

Veiledning for en god castingprosess!

Norsk Skuespillerforbund inviterte til et møte mellom castere og skuespillere i mai 2022, etter initiativ fra NSFs kretser og enkeltmedlemmer. Ønsket var å invitere til dialog for å skape en bedre forståelse mellom castere og skuespillere, og enes om retningslinjer for hvordan gode rekrutteringsprosesser kan gjennomføres. På dette møtet ble det nedsatt en arbeidsgruppe bestående […]