Revidert nasjonalbudsjett

Det er ingen kutt, men heller ingen reell styrking i det reviderte budsjettet. 

I en pressemelding fra Kultur og likestillingsdepartementet onsdag 15. mai 2025 er tittelen Mer til kultur og likestilling.

Det er ingen direkte kutt i kulturbudsjettet, og det er noen positive justeringer som kan applauderes. Samtidig er ikke budsjettet tilstrekkelig til å møte de økende behovene i sektoren. Dette innebærer at kulturinstitusjoner og kunstnere fortsatt står overfor økonomiske utfordringer. Her er noe av det som berører våre medlemmer:

  • 100 millioner til Den Nationale Scene og 1 million til Teater Vestland
    • Regjeringen foreslår en økning i investeringstilskudd til Den Nationale som skal sikre rehabilitering og oppgradering skal møte krav til bærekraft og universell utforming

    • Et økt tilskudd på 1 million til Teater Vestland er foreslått for å bidra til at teateret kan opprettholde sitt teatertilbud og den viktige rollen de har for å fremme og videreutvikle nynorsk som scenekunstspråk.
  • Ingen reell styrking av det frie feltet
    • Det er ikke foreslått noen nye midler til frie scenekunstkompanier eller enkeltkunstnere. Prisvekst, økte produksjonskostnader og levekostnader tas i liten grad høyde for.

  • Ingen endringer i støtteordningene fra Kulturrådet
    • De eksisterende ordningene består, men styrkes ikke økonomisk.

  • Skatte- og trygdesystemet: Ikke adressert for kunstnere
    • Revidert budsjett inneholder ikke tiltak for å forbedre skuespilleres eller kunstneres rettigheter i NAV-systemet eller skattepolitikken. Dette forsterker den økonomiske utryggheten for mange skuespillere, spesielt frilansere.

– Med revidert nasjonalbudsjett ønsker regjeringa å sikre trygg styring av Noreg i ei uroleg tid. Sjølv om budsjettet har vore trongt, har vi sikra meir midlar til kulturlivet, likestillingsarbeidet og til arbeidet med å førebygge ekstremisme, uttaler kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i sin pressemelding.

Skuespillere, spesielt i det frie feltet, får lite konkret drahjelp i dette reviderte budsjettet. Selv om enkelte investeringer i institusjoner (som DNS) er positive, gis det fortsatt ingen tydelig satsing på bærekraftige arbeidsforhold, langsiktighet eller økt støtte til kunstnerøkonomien.

Se også vår kommentar til Statsbudsjettet i fjor høst.

Budsjettet opprettholder status quo, men møter ikke behovene som skuespillere og andre kulturarbeidere har meldt inn over lang tid. Vi etterlyser også bevilgning av midler for å bevare Akademi for scenekunst. Det er snakk om 15 millioner kroner for å videreføre denne utdanningen av Norges fremste scenekunstnere, sier forbundsleder Per Emil Grimstad.

Jens Stoltenberg la fram det han betegner som et ansvarlig budsjett, og viser til urolige tider og økt usikkerhet som påvirker hele verdensøkonomien. Vi står imidlertid i en tid der samfunnet trenger kunst og kultur mer enn noen gang. Likevel ser vi hvordan støtten til feltet uteblir eller svekkes. Midler kuttes, institusjoner får mindre å rutte med, og frie kunstnere blir stående igjen med økt usikkerhet og ofte uten noe sikkerhetsnett. Det er ikke bare tall – det er livene våre, karrierene våre, og det er fremtiden for norsk kunst og kultur dette handler om.

– Vi håper på en reell erkjennelse fra myndighetene. At kultur ikke er pynt – men nødvendighet. At det ikke holder å løfte frem kunstnere i festtaler, om vi samtidig må kjempe for hvert eneste prosjekt og hver krone i støtte. Våre politikere må styrke kunst- og kulturfeltet med vilje, kunnskap, økonomisk satsing og anerkjennelse. Dette vil Norsk Skuespillerforbund fortsette å gjøre en innsats for i vårt politiske arbeid – et arbeid som er viktigere enn noen gang, sier forbundsleder Per Emil Grimstad.

Norsk Skuespillerforbund har nylig satt i gang #kulturoppøret, der norske kunst- og kulturaktører står samlet for å kjempe for kunstens og kulturens rammevilkår og posisjon, og stoppe raseringen av kulturinstitusjoner og nedbyggingen av kulturarbeidsplasser i Norge.

Se mer om kulturopprøret her. 

 

 

 

Publisert: 15.05.2025
Tekst:
Sist oppdatert: 15.05.2025
Foto:

Andre saker