Per Tofte og Karin Stautland er nye æresmedlemmer

Norsk Skuespillerforbund utnevner hvert år nye æresmedlemmer. Per Tofte og Karin Stautland mottok den gjeve utmerkelsen fredag 26. august.

 

 

Norsk Skuespillerforbunds æresmedlemskap ble innstiftet allerede i året 1900 og kan ifølge forbundets vedtekter tildeles «personer som har hatt spesiell betydning for forbundet,
scenekunsten eller skuespilldiktningen». Det er generalforsamlingen i Norsk Skuespillerforbund som utpeker æresmedlemmer, og den formelle utnevnelsen skjer under en lunsj på Theatercafeen i dag.

Forbundets første æresmedlem var Nationaltheatrets første sjef Bjørn Bjørnson, og siden har store scenepersonligheter som Johanne Dybwad, Charlie Chaplin og Jon Fosse mottatt hedersbevisningen

– Siden det er skuespillerkolleger som foreslår og velger hvem som skal tildeles æresmedlemskap, er dette først om fremst en heder til spesielt gode kolleger, som forstår og bidrar til scenekunst og film som kollektive kunstformer, sier forbundsleder Knut Alfsen.

-Årets nye æresmedlemmer har gjennom sine lange skuespillerkarrierer på mange arenaer, vist en unik evne til å se sine kolleger, gi dem den plassen de fortjener og spille dem gode! Selv om begge de nye æresmedlemmene har nådd pensjonsalderen, er de fortsatt i fullt arbeid som skuespillere.

Karin Stautland


(født 23.06.55)

Karin var ferdig utdannet fra Statens Teaterhøgskole i 1976, og var knyttet til Rogaland Teater fram til 1983. Da ble hun ansatt ved Den Nationale Scene. Hun har spilt i et stort og variert repertoar med roller blant annet i William Shakespeares Vintereventyret, Bjørnstjerne Bjørnsons Når den ny vin blomstrer, Jean-Paul Sartres Trojanerinner, Henrik Ibsens Vildanden og Fjodor Dostojevskijs Idioten. Etter 40 år som skuespiller i institusjonsteatre gikk hun over til å arbeide som frilanser i Bergen. Hun var ansatt i Skuda fra høsten 2019 til hun gikk av med pensjon våren 2022. Hun har jobbet i 8 år som sykehusklovn ved Haukeland Universitetssykehus og Haugesund sykehus, og er svært aktiv som sykehusklovn nå. I 2012 startet hun sitt eget kompani Kaja Productions som produserer egne forestillinger. Nylig har hun skapt figurteaterforestillingene «Det mystiske pianoet» og «Issun Boshi». Hun har også
skapt forestillingen «Nina Grieg en stor liten kvinne». Her har hun selv skrevet og produsert forestillingen og spiller i tillegg Nina Grieg. Forestillingen ble blant annet spilt for Den kulturelle skolesekken i Bergen i Villaen på Troldhaugen.

 

Karin Stautland har dessuten medvirket i en rekke filmer og radioteater, hun har hatt manus og regi på to familieforestillinger for Bergen filharmoniske orkester og hun har vært skuespiller ved Theatre Pertuis, Aix en Provence, Frankrike, hvor hun også spilte på Theaterfestivalen i Avignon.

 

Karin er aktiv i arbeidet til Norsk Skuespillerforbunds krets på Vestlandet og er med på å stimulere nye skuespillere til å bli med i forbundet. Kollegene beskriver henne som en god venn som alltid er bild og positiv og søkende. Hun er en som stiller opp for andre og hjelper til.


Karin Stautland er bosatt i Bergen.

 

Les mer om Karin Stautland:

Karin Stautland – Sceneweb

Per Tofte

(født 24.01.35)
Per hadde en solid akademisk utdannelse før han i 1963 skiftet karrierevei og ble elev ved Trøndelag Teater. Han arbeidet i Trondheim fram til 1967, og har siden vært tilknyttet mange av teatrene i Norge. Publikum over hele landet har fått oppleve ham i de mange forestillingene han har medvirket i på Riksteatret.

Per Tofte er en av initiativtagerne til Peer Gynt-stemnet ved Gålåvatnet hvor han selv spilte tittelrollen fra 1989 til 1994, og han turnerte med egen enmannsforestilling av Peer Gynt for Riksteatret og i Frankrike og fremførte sin egen kabaret-forestilling Peer, du lyver for turné og NRK TV.
I 2000 og 2001 spilte han 100 forestillinger på Théâtre Marigny i Paris av La dame aux Camélias. Han har spilt svært mange roller i både teater, film og TV. Av andre roller han har
spilt på scenen er blant andre Byfogd Stockmann i En folkefiende, Gamle Ekdal i Vildanden, Ludvig XIII i De tre musketerer, faren i Ballerina, Anton Tsjekhov i Tsjekhov-Tsjekhova og Orlando i As You Like It. Han spilte i en rekke norske filmer fra slutten av 1960-tallet, blant annet hovedroller i Døden i gatene, Lukket avdeling og 3. Han har også spilt i blant annet God natt da, elskede i 2008, Jag etter vind i 2013, Lilyhammer i 2014, Valkyrien i 2016 og Roeng kommune i 2016. I 2018 var han med i musikalen Bør Børson jr. på Teater Innlandet og høsten 2022 kan vi se ham i Kirsebærhagen ved Rogaland teater.

 

Per Tofte er bosatt i Oslo

Les mer om Per Tofte:
Per Tofte – Sceneweb

Per Tofte – IMDb

Les mer: Oversikt æresmedlemmer i Norsk Skuespillerforbund

 

Publisert: 26.08.2022
Tekst: Pressemelding Norsk Skuespillerforbund
Sist oppdatert: 26.08.2022
Foto: Marianne Roland

Andre saker

Veiledning for en god castingprosess

Gode råd for å sikre et godt samarbeid mellom skuespillere og castere, og bidra til ryddige og profesjonelle rekrutteringsprosesser i TV- og filmbransjen. 

Oslo Nye Teater er reddet!

Fagforbundet Teater og Scene, NTL, Creo og Norsk Skuespillerforbund har i lang tid jobbet hardt for å sikre Oslo Nye Teaters framtid. Etter mye politisk arbeid fra vår side ble det i dag klart at byrådet setter av 30 millioner kroner til Oslo Nye Teater i revidert budsjett.   – Vi er lettet over at medlemmene våre […]