Den internasjonale kvinnedagen 8. mars, er dagen vi møtes i tog og bak paroler, for sammen å markere vår støtte for kvinners kampsaker og rettigheter.
I år fokuserer mange av parolene på vold. Hele 23% av norske kvinner sier at de har blitt voldtatt minst en gang i løpet av livet, det kommer frem i en undersøkelse gjort av nasjonalt kunnskapssenter. På verdensbasis rapporterer 1 av 3 kvinner at de har vært utsatt for fysisk eller seksuell vold.
Vi har fortsatt en vei å gå for å kunne påberope oss et likestilt samfunn, selv om Norge er et av de landene hvor likestillingen kanskje er kommet lengst.
Hvordan står det til med likestillingen i bransjen?
I en rykende fersk rapport utviklet av Telemarksforskning på oppdrag av Norsk Filminstitutt (NFI), viser tallene at vi ikke er i mål. Det er fortsatt flere menn enn kvinner som besitter hovedroller i norskproduserte filmer og serier. Faktisk fikk ikke kvinner fler hovedroller i 2022 enn i 2012.
«Nesten to tredjedeler av de sentrale rollene i norske filmer og serier bekles av menn, svært få karakterer med flerkulturell bakgrunn og det er en overrepresentasjon av historier med handling fra Oslo» (NFI 04.03.2024).
Rapporten er finansiert av Kultur og likestillingsdepartementet. Den er delt inn i en kvantitativ del og en kvalitativ del som gir en analyse av mangfold og representasjon i de mest populære filmene og seriene i de selekterte årene.
#metoo har vist oss klart og tydelig at det fortsatt er mye å ta tak i, også i vår bransje. Norsk Skuespillerforbund jobber kontinuerlig for å sikre at alle skuespillere har trygge og gode arbeidsforhold. Tilgang til, og bruk av, intimitetskoordinatorer er et prioritert felt for oss fremover. Sammen skal vi skape gode, trygge og likestilte arbeidsplasser hvor det er plass til alle.