Bjørn Sundquist og Marit Østbye er nye æresmedlemmer

Norsk Skuespillerforbund utnevner hvert år nye æresmedlemmer. Bjørn Sundquist og Marit Østbye mottok den gjeve utmerkelsen onsdag 8. september.

 

De to nyutnevnte æresmedlemmene ble hedret under et arrangement på Theatercafeen i dag. Her fikk de tildelt Norsk Skuespillerforbunds æresnål, som symbol på at de nå er tatt opp som æresmedlemmer.

– Det er en stor glede for oss å kunne utnevne Marit Østbye og Bjørn Sundquist til æresmedlemmer av Norsk Skuespillerforbund, sier Knut Alfsen, forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund.

Bjørn Sundquist og Marit Østbye med forbundsleder
Knut Alfsen under dagens arrangement på Theatercafeen.

 

Ifølge Norsk Skuespillerforbunds vedtekter, kan æresmedlemskapet tildeles «personer som har hatt spesiell betydning for forbundet, scenekunsten eller skuespilldiktningen».

Det er generalforsamlingen i Norsk Skuespillerforbund som utnevner nye æresmedlemmer, og i år var det Østbye og Sundquist sin tur til å motta hedersbetegnelsen fra sine kolleger.

– Begge to er – i tillegg til å være svært dyktige i faget – generøse og omsorgsfulle mennesker som tar godt vare på sine medspillere og inkluderer dem i arbeidet, sier Alfsen.

 

Marit Østbye

Marit Østbye er utdannet ved Statens teaterhøgskole, og hun har jobbet ved en rekke norske teatre siden scenedebuten i produksjonen Hvem har det verst? på Nationaltheatret i 1971. Hun har blant annet vært tilsatt ved Den Nationale Scene, Oslo Nye Teater, Rogaland Teater, Trøndelag Teater, Riksteatret, Teatret Vårt og Teater Vestland, med et stort antall forestillinger bak seg. Hun har også medvirket i flere fjernsynsteaterproduksjoner. Marit Østbye har spilt flere av hovedrollene i Henrik Ibsens stykker, som Nora i Et dukkehjem (Riksteatret 1989), Rita Allmers i Lille Eyolf (Riksteatret i 1991), Hedda i Hedda Gabler (Riksteatret 1995) og Helene Alving i Gjengangere (Riksteatret 2005).

Hun har også gjort seg bemerket på film og tv – i 1978 spilte hun rollen som Gaia i tv-serien Blindpassasjer og i 1988 hadde hun hovedrollen i filmen Fenglsende dager for Christina Berg. Østbye var også å se i filmene Frida (1989) og Frida og det urolige hjertet (1992), der hun spilte Fridas mor. Hun spilte også i serien Soria Moria på begynnelsen av 2000-tallet, og har vært med i flere i tv-produksjoner de siste tjue årene, blant annet Hos Martin (2004), Jul i Blodfjell (2017) og 22. juli (2020). Hun var senest å se på skjermen i år i serien Velkommen til Utmark på strømmetjenesten HBO.

De siste årene har Marit Østbye hatt regi på flere forestillinger, blant disse Juleevangeliet  – Miriam si forteljing (Teater Vestland 2016) og Maria Magdalena (Teater Vestland 2018).

Hun ble nominert til Heddaprisen 2016 i kategorien beste kvinnelige skuespiller for rollen som Helen i Fravær ved Oslo Nye Teater. Hun har tidligere mottatt Teatrets Venners kunstneriske pris i 1980/81.

Mer om Marit Østbye:

Sceneweb

IMDB

 

Bjørn Sundquist

Bjørn Richard Sundquist gikk ut av Statens teaterhøgskole i 1973 og er kjent fra både film og tv.

Han har også medvirket i en stor mengde produksjoner ved ulike teatre. Etter endt utdannelse arbeidet han fast ved Riksteatret, Det Norske Teatret og Nationaltheatret, men har siden 1996 jobbet som frilanser. På scenen har han spilt Demetrius i Ein midtsommarnattsdraum (1980) på Det Norske Teatret, og ved samme teater har han også spilt Mercutio i Romeo og Julie (1985), tittelrollen i Pantagleize (1986) og tittelrollen i Hamlet (1987). Ved Nationaltheatret hadde han tittelrollen i Brand i 1990 og spilte Hjalmar Ekdal i Vildanden i 1991, Morten Skogmus i Dyrene i Hakkebakkeskogen i 1992 og Roy M. Cohn i Engler i Amerika i 1994.

Filmkarrieren hans startet på slutten av syttitallet, med filmer som Rallarblod (1979) og Kronprinsen (1979), og han har siden starten gestaltet mange roller i en lang rekke filmer og tv-serier. Mange husker ham som Konrad Sejer i tv-serien og filmene Sejer, som er basert på Karin Fossums romaner om politietterforskeren med samme navn. Listen over andre filmer og tv-serier Sundquist er kjent fra er lang, og et lite utvalg er Over grensen (1987), Søndagsengler (1996), Thranes metode (1998), Berlinerpoplene (2007), Kautokeino-opprøret (2008), Den siste revejakta (2008), Jernanger (2009), Her er Harold (2014) og Ragnarok (2020/2021).

Sundquist gjør også regi, og han har i de senere år vært tilknyttet Det Norske Teatret som regissør på en rekke produksjoner.

Bjørn Sundquist ble tildelt Heddakomiteens ærespris under Heddaprisen i 2017. Han har vunnet fire Amanda-priser, og har med det norgesrekord i antall Amanda-priser, ifølge Sceneweb.

Tidligere har han blitt hedret med Gammleng-prisen i 2005, Teaterkritikerprisen i 1986/87 og Filmkritikerprisen i 1980.

Mer om Bjørn Sundquist:

Sceneweb

IMDB

 

Les mer: Oversikt æresmedlemmer i Norsk Skuespillerforbund

 

Publisert: 26.08.2021
Tekst: Pressemelding Norsk Skuespillerforbund
Sist oppdatert: 08.09.2022
Foto: Marianne Roland

Andre saker

Signér oppropet; Slå ring om palestinske kunstnere

I samarbeid med Norske Dansekunstnere, kom Norsk Skuespillerforbund den 15.02.2024 med en uttalelse hvor vi solidarisk stilte oss bak kravet fra Palestinian Performing Arts Network og dets medlemsorganisasjoner, som krever umiddelbar løslatelse av urettmessig fengslede palestinske kunstnere.

Fond for frilansere

Neste frist for å søke støtte fra Fond for frilansere er 1. april. Norsk Skuespillerforbunds Fond for frilansere gir støtte til forprosjekt og teaterproduksjoner av og med frilansmedlemmer i forbundet. Norsk Skuespillerforbunds Fond for frilansere har som formål å yte økonomisk støtte til uavhengige teaterproduksjoner samt til forprosjekt, utenfor institusjonsteatrene, hvor frilansmedlemmer av forbundet medvirker. […]

SLÅ RING OM PALESTINSKE SCENEKUNSTNERE

Norsk Skuespillerforbund og Norske Dansekunstnere ønsker å uttrykke solidaritet med det palestinske folk og våre kollegaer og kunstneriske søsterorganisasjoner i Palestina, etter fire måneder med krig i Gaza og økende voldsbruk på Vestbredden. Vi er sterkt bekymret for at voldsbruken ikke har avtatt etter at den internasjonale domstolen i Haag innførte hastetiltak på Gazastripen. Som […]

Alternativ kunstnermelding

Torsdag 18.01.2024 la en samlet gruppe kunstnerorganisasjoner frem en alternativ kunstnermelding. Denne kommer som et svar på stortingsmeldingen «Kunstnarkår» Meld. St. 22 (2022–2023), som ble utgitt høsten 2023.

Gratulerer med dagen!

Den internasjonale kvinnedagen 8. mars, er dagen vi møtes i tog og bak paroler, for sammen å markere vår støtte for kvinners kampsaker og rettigheter. I år fokuserer mange av parolene på vold. Hele 23% av norske kvinner sier at de har blitt voldtatt minst en gang i løpet av livet, det kommer frem i […]

God morgen skuespillere!

Torsdag 7. mars kl. 09.00 – 10.00 er det duket for en ny God morgen skuespillere! Skattemeldingen skal leveres inn, derfor får du denne gangen tips og hjelp til hvordan det kan gjøres.