Norsk Skuespillerforbund
Welhavensgate 1, 0166 OSLO
Tlf: 21 02 71 90
nsf[at]skuespillerforbund.no

Bransjenyheter

Glade vinnere: Espen Klouman Høiner (m. birolle), Gisken Armand (kv. hovedrolle), Ingar Helge Gimle (m.hovedrolle), Kine Bendixen (kv. birolle)

Heddaprisene 2013

Søndag 9. juni ble Heddaprisene delt ut for 16. gang! Ingar Helge Gimle, Gisken Armand, Espen Klouman Høiner og Verk Produksjoner var blant de 10 som ble hedret for sine fremragende sceneprestasjoner i teateråret som har gått.

Heddaprisene ble i kveld delt ut for 16. gang! Ingar Helge Gimle, Gisken Armand, Espen Klouman Høiner og Verk Produksjoner var blant de 10 som ble hedret for sine fremragende sceneprestasjoner i teateråret som har gått.

Heddaprisene ble søndag kveld delt ut av Norsk teater- og orkesterforening under en festforestilling på Det Norske Teatret i Oslo. De prestisjefulle prisene ble delt ut av blant andre kulturminister HadiaTajik, Anders Baasmo Christiansen, Ingjerd Egeberg, Toralv Maurstad og Mona Levin. Årets konferansierer var skuespillerne Gjertrud Jynge og Pål Christian Eggen.

Prisen for Beste kvinnelige hovedrolle gikk i år til GISKEN ARMAND, som av juryen ble berømmet for sin nyanserike tekstbehandling i Arne Lygres skuespill «Jeg forsvinner» på Nationaltheatret. Teatret kunne også sole seg i glansen av den internasjonalt anerkjente litauiske regissøren OSKARAS KORSUNOVAS, som vant pris for sin Peer Gynt-oppsetning på Torshovteatret.

Trøndelag Teaters INGAR HELGE GIMLE, ESPEN KLOUMAN HØINER og KINE BENDIXEN stakk av med de 3 andre høythengende skuespillerprisene; Gimle og Høiner for bærende roller i «En handelsreisendes død» og Bendixen for sin Jackie Kennedy-tolkning i Elfriede Jelineks «Prinsessedrama».

Verk Produksjoners «STALKER» ble kåret til Årets forestilling, samme pris som kompaniet mottok i 2011, den gang for «Det eviga leendet». Et annet scenekunstkollektiv, teaterkompaniet DE UTVALGTE, ble berømmet for sitt særegne kunstnerskap med prisen for Særlig kunstnerisk innsats. Det Norske Teatrets lekne og dypt alvorlige ungdomsforestillingen «EG» vant prisen for Årets barne- og ungdomsforestilling.

Nytt av året er at kategoriene Beste scenografi/kostymedesign og Beste audiovisuelle design erstatter den tidligere Beste visuelle design. Den første av disse to prisene gikk til den belgiskfødte kunstneren LAWRENCE MALSTAF for scenografien til «Blikktrommen» på Hålogaland Teater, hvor han imponerte juryen med sin innovative scenografi og forståelse for teatrets egenart.

Den tidligere Emmy-nominerte animatøren ROGER GIHLEMOEN vant på sin side prisen for den virtuelle og visuelle verden han maktet å skape med Motion Capture-teknologi i «Jack og bønnestengelen» på Teater Manu. Prisvinnerne mottok en Heddastatuett utformet av kunstneren Nina Sundbye.

Årets jury har bestått av Thoralf Berg, Therese Bjørneboe, Gunnar Germundson, Karen Frøsland Nystøyl, Karoline Skuseth, Astrid Sletbakk og Cecilia Ölveczky.

Samtidig med Heddaprisen ble også AKSEL WALDEMARS MINNEPRIS delt ut til billedkunstneren PETER ESDAILE og til OLAUG NILSSEN for hennes innsats for nynorsk som scenespråk.

Se hele vinnerlisten, juryens begrunnelser og pressebilder på http://www.heddaprisen.no