Norsk Skuespillerforbund
Welhavensgate 1, 0166 OSLO
Tlf: 21 02 71 90
nsf[at]skuespillerforbund.no
Æresmedlemmer med stort engasjement
Bernhard Ramstad og Rhine Skaanes

Æresmedlemmer med stort engasjement

Rhine Skaanes og Bernhard Ramstad ble søndag kveld utnevnt til æresmedlemmer av Norsk Skuespillerforbund.

Norsk Skuespillerforbunds æresmedlemskap ble innstiftet 1900 og kan i følge forbundets lover tildeles «personer som har hatt spesiell betydning for forbundet, scenekunsten eller skuespilldiktningen». (Oversikt over alle æresmedlemmer her.)

– De to som i år mottar hedersbetegnelsen har gjennom sosialt engasjement og handlekraft ytt en avgjørende og solidarisk innsats for kolleger i inn- og utland. Det er en ære for oss å ha dem som æresmedlemmer, sa forbundsleder Hauk Heyerdahl da utnevnelsen fant sted under et arrangement på Dramatikkens hus søndag kveld.

Rhine Skaanes (født 07.10.1945)

Rhine Skaanes begynte sin skuespillerkarriere som elev ved Trøndelag Teater. Etter endt læretid ble hun i 1967 ansatt ved Den Nationale Scene i Bergen, der hun siden har vært en viktig del av ensemblet. Av hennes uttalige andre rolletolkninger kan nevnes en ung Anitra i Peer Gynt og hovedrollen i Hiroshima, min elskede.

Kollegene beskriver henne som en som alltid stiller opp for fellesskapet og som ikke er redd for å si sin mening. Skaanes jobber med utrettelig energi for å spre teaterkunsten, uten å kompromisse på kunstnerisk kvalitet. Hun var med på å starte opp Sogn og Fjordane Teater, der hun spilte Betty i Røter i 1978. Hun tok initiativet til sommeråpent teater i Bergen, og hun driver en egen cabaretgruppe. Sist, men ikke minst, har hun vært en sentral pådriver i arbeidet med å gjenoppbygge nasjonalteatret i Kabul.

Vinteren 2002 arrangerte de ansatte ved DNS en veldedighetsforestilling til inntekt for det afghanske teatret som lå i ruiner. I kjølvannet av dette ble det dannet en prosjektgruppe som under Skaanes’ uredde ledelse har opprettet et varig samarbeid på tvers av landegrensene. I løpet av de ti siste årene har det vært arrangert flere utvekslingsopphold for teaterarbeidere i Bergen og Kabul, og Skaanes har selv besøkt Kabul flere ganger.

Bernhard Ramstad (født 29.12.1946)

I likhet med årets andre æresmedlem startet Bernhard Ramstad sin karriere som elev ved Trøndelag Teater. Her ble han ble han senere ansatt, fra 1968 til 1970. Så bar det til Nationaltheatret, før han i1972 flyttet til Tromsø.

I fem år ble Ramstad en viktig drivkraft ved det allmøtestyrte Hålogaland Teater. Han hadde blant annet sentrale roller i Det e hær æ høre tel og Vor rett vi tar. Etter engasjementer ved Telemark Teater og Trøndelag Teater, vendte han i 1986 nordover igjen, for å bli Hålogaland Teaters første teatersjef. Samme år mottok han også glitrende kritikker for sin skuespillerinnsats i Heartbreak Hotel.

Fra 1990 har Ramstad vært ansatt ved Det Norske Teatret, der han har spilt flere ledende roller. I 1994 ble han valgt til leder av Norsk Skuespillerforbund, en stilling han hadde frem til 2000. På dette tidspunktet var bransjen i stor utvikling. Ramstad visste å foreta de nødvendige fagpolitiske og organisatoriske grep for å styrke forbundet. En ny, administrativ stilling ble opprettet og Faglig forum, forløperen til Norsk Skuespillersenter, ble startet.

Ramstad har også vært dekan ved Statens Teaterhøgskole, og han har spilt i flere film- og fjernsynsproduksjoner, blant annet Under en steinhimmel (1974). For yngre seere har han blitt kjent som Kalle i NRK-serien Kalle og Molo.  

Bilde fra utdelingen kan lastes ned her

For kommentarer, kontakt forbundsleder Hauk Heyerdahl, tlf. 95 96 60 02